LadyCashback.nl

Gezonde Voeding En Eten


Waarom gezonde voeding?

Gezonde voeding zorgt ervoor dat uw lichaam goed functioneert en dat u fit blijft of fitter wordt. Gezonde voeding is belangrijk om op een gezond gewicht te blijven en de kans op chronische ziekten, zoals hart- en vaatziekten, overgewicht of diabetes te verkleinen.


Hoe Eet U Gezond ?




Voor gezond eten gelden de volgende adviezen:


Eet gevarieerd
Met een gevarieerde voeding krijgt u alle voedingsstoffen binnen die u nodig heeft.

De basis voor een gevarieerde voeding voor volwassenen bestaat uit:

brood: 4-7 sneetjes
aardappelen, rijst, pasta, bonen, erwten of couscous: 3-5 opscheplepels
groente, rauwkost: 3-4 opscheplepels
fruit: 2 vruchten
zuivel: 400-500 ml magere melkproducten en 1 plak magere kaas (30+ en 20+ kaas)
mager vlees, vis, kip, kalkoen, ei of plantaardige vleesvervangers zoals tempe, tahoe of sojaproducten: 100-120g
halvarine, margarine, olie of vloeibare bak- en braadproducten: 20-35g (15g = 1 eetlepel)
drinken: 1,5 liter (8 tot 12 glazen, melkdranken inbegrepen)

Vitaminepillen zijn hierbij niet nodig.


Eet niet te veel

Voor een gezond gewicht is het belangrijk om niet te veel te eten en veel te bewegen. Drie maaltijden per dag vormen een goede basis om alle voedingsstoffen binnen te krijgen. Als u zich houdt aan de adviezen voor gezonde voeding, hoeft u alleen bij de tussendoortjes te letten op de calorieën. Geschikte calorie-arme tussendoortjes zijn een biscuitje, rijstwafel, een handje popcorn, een paar zoute stokjes, stukjes bloemkool, tomaat, komkommer, radijs, bleekselderij, wortel of bouillon. Kies vaker voor dranken zonder calorieën zoals koffie en thee zonder melk en suiker, (mineraal)water en light-frisdranken. Tussendoortjes als koek, gebak, chocolaatjes, chips, snacks, frisdrank, sap en alcohol zijn calorie-rijk. Gebruik deze alleen bij uitzondering en in kleine hoeveelheden: bijvoorbeeld één chocolaatje, een plakje ontbijtkoek, een speculaasje of een handje wokkels. Een of twee glaasjes alcohol op een dag kan geen kwaad, maar drink bij voorkeur niet iedere dag.









Eet minder verzadigd vet
Verzadigd vet vergroot de kans op hart- en vaatziekten. Eet daarom minder verzadigd vet en kies in plaats daarvan voor onverzadigd vet. Verzadigd vet zit in vlees en dierlijke zuivelproducten, en ‘verborgen’ in koekjes, gebak, chocola en snacks. Vaak staat op de verpakking van een product vermeld wat voor vetten er in zitten. Gebruik dieetmargarine op uw boterham en vloeibare bak- en braadproducten bij het koken. Kies voor magere melkproducten en mager vlees (kip, kalkoen, rosbief, achterham, rookvlees) of vis. Vis bevat vetten die juist goed zijn voor uw hart en bloedvaten. Eet daarom een tot twee keer per week vis.


Eet veel groente, fruit en brood
Van deze producten kun je veel eten. Er zitten relatief weinig calorieën in, maar wel veel voedingsstoffen. Bovendien geven ze een ‘vol’ gevoel, zodat u minder snel te veel eet. Groente en fruit verminderen het risico op chronische ziekten zoals hart- en vaatziekten en sommige vormen van kanker. Varieer zoveel mogelijk in groente en fruit en neem liever volkoren brood dan witbrood.







Veilig
Was regelmatig uw handen met water en zeep. In elk geval voor het (bereiden van) eten, na aanraking van rauw vlees en als u naar het toilet bent geweest. Neem elke dag een schone vaatdoek en gebruik steeds schone messen en snijplanken. Bewaar etensresten altijd in de koelkast en niet langer dan twee dagen. Resten van afhaalmaaltijden kunt u beter niet bewaren.



Wanneer naar de huisarts?
Als u gezond eet is het niet nodig om naar de huisarts te gaan. Heeft u problemen waardoor het niet lukt om gezond te eten, bespreek dat dan eens met uw huisarts.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten